Finns det för mycket tid och pengar i din verksamhet? Nej, det är nog få som upplever att det är så. För de flesta är tempot högt i arbetslivet och känslan av stress påtaglig. Men verksamheter med för mycket tid och pengar finns, även om de sällan själva är medvetna om överflödet. Tid och pengar kan satsas på utveckling och framtid. Men tid och pengar kan också användas till att dölja varje problem.

Omedvetet rika organisationer använder nämligen inte överflödet till att lata sig eller ta det lugnt. Man använder överflödet till att göra fel. Gång på gång. Man använder det till att överarbeta. Man använder det till att jobba långsamt med sina utvecklingsprojekt. En känsla av angelägenhet saknas ofta.

För lite tid och pengar kan driva kreativitet och handlingskraft, men det finns en gräns nedåt när sambandet upphör och bristen på handlingsutrymme blir destruktivt. För mycket pengar och tid är inte heller gynnsamt. Någonstans finns det helt enkelt ett optimum. Ungefär som för katten som behöver mat för att överleva och ytterligare ännu mera mat för att må bra. Men om katten får för mycket mat…