En del störs av begreppet ”bra nog”, ska man inte sikta på ”bästa möjliga”? Förmodligen används uttrycket ”good enough” oftare än bra nog, fortfarande verkar många av oss tycka att allt låter lite bättre på engelska.

Och jodå, det går att hitta mängder med situationer där ”bra nog” inte alls skulle kännas bra. Som till exempel om man innan nedsövning för en bypass operation får reda på att läkaren ”slutar operera när resultatet är bra nog”. Eller att flygvärdinnan vid start meddelar att planets avisning är bra nog.

Men om det är verksamhetsutveckling det handlar om så är bra nog nästan alltid bra nog. Och faktiskt i en hel del andra fall också. Att ha höga ambitioner är inte alls detsamma som att arbeta noggrant. Mer detaljerat betyder inte mer rätt. Mer tid för en uppgift behöver inte alls vara det samma som bättre kvalitet på resultatet.

Att något är ”bra nog” betyder att det är tillräckligt bra för att fungera i en viss given situation, att något är tillräckligt bra för att börja användas. Notera ordet ”bra” i uttrycket. Tillräckligt bra. Problemet löst. Lösningen skapad. Behovet tillfredsställt. Allt ytterligare arbete förlänger tiden, adderar kostnader och utgör helt enkelt ett slöseri.

Det som fungerar, som används och som blev användbart på rimlig tid är överlägset det perfekta som kanske aldrig blir klart. Hellre bra i praktiken än bäst på hyllan. Det som inte är viktigt ska inte överarbetas och riskeras att krånglas till. Och resan mot eventuell perfektion kan gå fortare om man inte funderar in absurdum på var man sätter ner foten i nästa steg.  Tid, resurser och tankemöda ska läggas på ”rätt” saker, dvs sådant som är viktigt både idag och i en rimligt nära framtid. Hur vet man vad som är viktigt? Det som bidrar till bättre måluppfyllelse är viktigt. Att förstå målen är en grundförutsättning för att kunna prioritera.

Det finns många skäl till att det oftast räcker att något läggs på en nivå som är ”bra nog”. Den snabba utvecklingen gör att förutsättningarna förändras, en lösning som är utmärkt idag kanske inte alls är det imorgon. Snabb vinner över långsam. Och utvecklingen är inte bara snabb, den är ofta också oförutsägbar och oväntad. Istället för den bästa lösningen för något som inte kommer att inträffa är det fördelaktigt att utveckla en tillräckligt bra lösning som är flexibel och snabb att ta fram. Att överarbeta och vara långsiktig är att ta en betydande risk. Tyvärr har vi fått lära oss att kortsiktighet är närmast lite fult. Verksamheter behöver ägna mer tid åt stora frågor och mindre åt detaljer.

Dessutom, det var ”bra nog tänk” som gjorde att det här inlägget blev klart.