Entreprenören och uppfinnaren Elon Musk är inskriven i historien sedan ett bra tag. Nästan alla känner till bilmärket Tesla. Många är också bekanta med Musks andra satsningar och intressen som handlar om nya färdmedel i svindlande hastigheter (Hyperloop), rymdfärder för privatpersoner (SpaceX), solpaneler för varje tak (SolarCity) osv. Elon Musk är verklighetens motsvarighet till filmens Tony Stark (i Iron Man). Det mesta som Musk är involverad i bryter med traditioner och försöker sätta helt nya gränser. Teslabilarna är på så sätt inte så representativa för Musk. Jovisst, de drivs av el men de är också tunga, klumpiga och energislukande, egentligen inga bilar för ett modernt samhälle. Men i en konservativ bilbransch blir de likväl – just det – banbrytande.

Elon Musk är närmast geniförklarad och fansen är många. Frågan är vad som grundlägger storheten. Förstår han saker som andra inte förstår? Har han kunskaper som andra inte har?

Ett av Steve Jobs kända citat är ”the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.” Det stämde rätt bra på Jobs själv och det stämmer in på Musk som bland mycket annat drömmer om att kolonisera Mars (som om det inte finns nog med spännande utmaningar på Jorden).

Det är uppenbart att Musk ser möjligheter som andra inte ser och att han inte bekymrar sig om olika branschers oskrivna lagar och traditioner. Eller annorlunda uttryckt, en del av hans storhet ligger i att han inte vet vad han gör. Folk som vet vad de gör, dvs håller sig på ”känd mark”, sätter omedvetet upp sina egna hämningar och ärver okritiskt alla oskrivna lagar och självpåtagna begränsningar som tillhör branschen eller området.

Uppmaningen att ”tänka utanför boxen” utgår just ifrån att det finns traditioner och begränsningar. Varför ska man tänka utanför boxen när det egentligen inte finns någon sådan? Elon Musk vaknar knappast på morgonen och säger till sig själv ”idag måste du tänka utanför boxen”, så inskränkt är han inte.

Betydelsen av att i olika sammanhang ta med inte bara ”de som vet” utan också ”de som inte vet” är värd att fundera på. Oavsett om man sätter samman ett projektteam, en ledningsgrupp, en styrelse eller något annat team så behövs inslag av intelligent utanförskap och förmåga att ”kittla sig själv”. Så vem är ditt teams Elon Musk?