Under vintern har det avslöjats att Kommunal på olika sätt använt sina tillgångar på ett tveksamt sätt. Man har drivit en förlustbringande lyxkrog, rullat hatt mm. Inte så förvånande så kom omedelbart kravet på att huvuden skulle rulla, efter några dagar avgick förbundskassör Bergström men övrig ledning har tills vidare bitit sig fast.

Det kan kanske kännas bra för medlemmarna i Kommunal att någon får ta på sig ansvar och ta konsekvenser av de oegentligheter som förekommit. En rad talesätt pekar på traditionen att tilldela ledningen ett ansvar; ”en fisk ruttnar från huvudet”, ”trappor städas uppifrån” osv.

Men i det här fallet var det ingen enskild person som på egen kammare satt opåverkad av sin omgivning och fattade en lång rad av tvivelaktiga beslut. Det krävdes en lång rad av underliga beslut med många personer inblandade för att ställa till röran. Allt pekar på att grunden för tokigheterna är en rutten kultur. Att en eller två eller tre personer packar sina väskor och lämnar verksamheten kan vara ett sätt att fördela skuld men löser inte problemet. En bra start på uppbyggnaden av en ny värdegrund vore kanske att hela ledningen packade sina väskor, eller kanske ytterligare 50 personer i ledande befattningar? Eller att man lägger ner och startar om? Från symbolhandlingar till en frisk organisationskultur är vägen mycket, mycket lång.